CMT:n sinfoniakonsertissa kevään tunnelmia, selloiloa ja ripaus kaihoa

Kirjoittanut hallitus Ke, 16.4.2014 – 22:46

Collegium Musicum Turku -orkesterin 10-vuotisjuhlakonsertissa tunnelmoidaan pakahduttavan romantiikan ja täsmällisen klassismin merkeissä. CMT:llä on ilo saada konserttiin solistiksi Turussakin opiskellut sellisti Samuli Peltonen.

Sinfoniakonsertin avaa Felix Mendelssohnin tunteikas ja mahtipontinen Hebridit-alkusoitto, joka vie kuulijan merellisiin maisemiin ja maininkien rauhaan.  Laulava teema ja ryöpsähtelevä, muhkea sointi aaltoilevat pitkin orkesteria melankolisen taustavireen luodessa yksinäistä tunnelmaa.

Konsertin solisti Samuli Peltonen taituroi Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-variaatioissa tunnelmasta toiseen, keveästä ilosta syviin ja haikeisiin sävyihin ja taas vikkelän riemukkaaseen hilpeyteen.

Sinfoniana konsertissa kuulaan Joseph Haydnin Sinfonia 101, joka tunnetaan myös Kellosinfoniana teoksen läpi kulkevan tasaisen sykkeen mukaan. Tapahtui mitä tahansa, niin kello ei seisahdu, vaan jatkaa tasaista kulkuaan. Konsertin johtaa kapellimestari Satu Simola.

Sellisti Samuli Peltonen on Turun sellokilpailun voittaja vuodelta 2006. Sittemmin hän on menestynyt myös kansainvälisessä Paulon sellokilpailussa. Tällä hetkellä hän soittaa Helsingin kaupunginorkesterissa.